Vad är egentligen livskvalité ?

Av Annette Forslund

Från anställd till räkodlare

Är och hälsar på min pojkväns familj som bor i Filippinerna och funderar mycket på vad livskvalité egentligen är. Hela hans familj flyttade till Los Angeles för mer än 20 år sedan. Ritchie kom fortfarande ihåg när han landande på Los Angeles flygplats som 18-åring och blev upphämtat med en cool bil och hur han åt sin första pizza. Känslan av det västerländska, det stora och det fina. Efter Ritchie pluggat klart fick han en anställning på ett bra välbetalt jobb och även hans syster och bror började jobba i LA. Det innebar att de åkte på sina jobb tidigt, satt i bilköer både till och från jobbet och kom hem sent,ett tag levde de alla tillsammans i samma hus innan de hittade sina egna ställen.

Efter 10 år flyttade hans syster tillbaka och sedan flyttade de en efter en tillbaka hem igen. De längtade efter det mer enkla livet där de inte tillbringade all sin tid på jobbet utan att få mer tid att umgås, äta och att bara vara. När de flyttade tillbaka blev alla egna företagare. Hans bror startade en räkfarm och hans syster och hennes man driver ett motell. De bor på samma plats allihopa med egna hus. Inte så stora som i Sverige, utan allt på ett plan med kök, allrum och sovrum. De har “helpers” som de kallar dem som lagar mat och städar och ser efter hans brors 2 åring. Det är billigt med arbetskraft och det verkar vara  normalt att ha “helpers” även om man inte är superrik.

Igår var jag och fick en underbar massage och betalade 60 kr för 80 min och i morse var vi på marknaden och köpte färsk mango, kokosmjölk och alger för inga pengar alls. Äter man fisk så är det ett mecka att gå på fiskmarknaden, allt är nyfångat och det finns mycket att välja på.

Ett annat liv

När de flyttade tillbaka fick det ett helt annat liv än de hade i USA. Här kan de umgås med varandra som de var van med innan de flyttade, “La familla” är väldig viktig för människor ifrån Filippinerna. Hans föräldrar är pensionerade så de gör inte så mycket förutom att må gott. Jag älskar att vara här eftersom jag känner att de mår bra, finns ingen stress här som det gör hemma.  Jag tycker också om värmen och ljuset, jag inte behöver frysa och vi sitter ute och äter alla måltiderna. Inne är vi bara när vi sover, eller när de tycker det är för varmt ute 🙂 I går kväll åt vi middag tillsammans och sjung karaoke,hela hans familj har blivit begåvade med gudomliga sångröster så jag höll tyst, jag dansade istället.

Det verkar vara mycket enklare att vara egen företagare här eftersom arbetskraften är billig och det finns mycket mer tid att bara vara och umgås. Folk jobbar inte på samma sätt. Samtidigt som om du är anställd  är det värre än i Sverige för här tjänar du så lite och har ingen chans att spara och att resa. Klyftorna mellan fattiga och rika är mycket större.

Samtidigt kan jag se att hans bror blir stressad ibland när han skall få allt att fungera på räkodlingen och att de inte alls äter så mycket av den goda frukten och grönsakerna som finns här. De äter istället massor av  fisk och kött och ris och de äter väldigt ofta, mycket kretsar runt mat.

Sinnet är alltid med dig

Så bara för att man bor här omringad av palmer och hav och kokosnötter så har man fortfarande samma mind. Är du en orolig själ i USA så är du nog en orolig själ även här. Det underlättar att ha mer möjligheter men samtidigt så kan de också skapa ännu mera stress. Så oavsett var vi  bor i världen behöver vi förstå var stressen startar någonstans. Den startar inte i bilkön utan vad vi tänker när vi sitter i den. Sedan behöver vi också göra aktiva val, välja vad vi stoppar in i vår kropp både när det gäller maten och tankarna. Vi behöver göra val om vad som är viktigt för oss, vad vi prioriterar. Jag skulle hellre bo  i Filippinerna än i Indien och jag är hellre egen företagare än anställd. Men oavsett vad vi gör för val i det yttre så kan vi  inte fly ifrån vårt eget sinne, det har vi alltid med oss oavsett vad vi gör. Därför är det så otroligt viktigt att hand om det, att låta det bli vår betjänt istället för slavdrivare.

Jag överlåter mitt sinne till en högre instans, till min själ, för den har så mycket bättre koll än vad mitt ego, mina oroliga tankar har.

Vill du få hjälp med att skapa mer av det du vill ha i ditt liv samtidigt som det blir lugnare i ditt sinne missa inte möjligheten att köpa webbkursen AGERA till ett riktigt julklappspris.

Det är en online kurs som du kan göra oavsett var du befinner dig. Du gör den hemma framför datorn eller telefonen. Du lyssnar på ett avsnitt varje dag och sedan gör du uppgiften som följer. Varje avsnitt är mellan 10 och 20 min och innehållet är uppdelat med prat, meditation och yoga. Du kommer att få en väldigt tydlig och klar intention för ditt nya år och sedan massor av inspiration och kraft att fullfölja det. Du kommer att starta det nya året på ett annat sätt än du brukar. 

Du behöver skriva in julklapp i rabattkupongsfältet för att få julklappen.
Istället för att betala 2100 kr så betalar du 1 155 kr. LÄS MER OCH REGGA DIG HÄR.

De fem första som agerar och reggar sig får DESSUTOM en GRATIS coachingsession a 60 min ( VÄRD 1500 KR) live med mig som du kan utnyttja mellan dem 5 jan- 15 feb.

Soliga ljusa kärleksfulla hälsningar

Annette

Ta min webbkurs!

Skapa en ny verklighet för inre och yttre framgång

Läs mer här

Annette Forslund

Jag har drivit eget företag i 25 år och arbetat med människor i utveckling i 14 år. Jag är ICF-certifierad coach Transformativ coach certifierad av Michael Neil i Los Angeles. Auktoriserad psykosyntesterapeut, yogalärare och Mindfullness-instruktör. Jag har utbildat ett 100-tal coacher i Nya Tidens Coachutbildning, har ett förflutet i försäkringsbranchen och har varit delägare i Max Matthiessen. Det viktigaste i mitt liv är att vara arkitekten i mitt eget liv och skapa min egen verklighet.

Ta min webbkurs!

Skapa en ny verklighet för inre och yttre framgång

Läs mer här
Läs mer från Annette

Behåll lugnet

Förra inlägget jag skrev så beskrev jag hur jag blev lurad av en Rikshadriver i Bombay och hur arg jag blev. Funderade på det senare och såg hur stressad jag var och hur min energi var jämförelse med när jag sedan  flög från Kathmandu till Pokhara där jag befinner mig nu.

Jag hade gått om tid på mig och behövde absolut inte stressa när jag kom till flygplatsen. Jag åkte inrikes så det var en liten flygplats men med många avgångar. Jag fattade inte mycket av vad jag skulle gå och hur bagaget skulle skannas.  Men jag frågade mig fram och log och det funkade bra, de var vänliga och hjälpsamma. När jag checkat in mitt baggage hade jag en timme kvar innan boarding så jag  köpte en kaffe och en kexpaket, hade inte ätit nåt för jag gick vilse på förmiddagen i Kathmandu  🙂  och satt mig för att vänta på boarding. Förstod ingenting av tavlan där det stod vilket plan som skulle avgå var och när. Tiderna som blinkade hade redan varit och det blinkade boarding hela tiden. Men jag stressade inte upp mig utan kunde inte låta bli att le inombords. Allt är en enda röra men de verkar ändå ha koll i kaoset. Hittade en annan tjej med ryggsäck som satte och väntade så satte mig med henne och sedan hjälpte vi varandra och tyda och gå fram till disken lite då och då och fråga om det var vår tur att boarda. När det äntligen var dags så kände killen igen oss och kom fram och sa till.

I planet fick jag sitta med en man som såg extra prydlig ut, kostym och fina skor med välkammat hår.Vi började prata och han berättade att han jobbade med säkerhetsfrågor. Han ställde många frågor om livet i Sverige. När jag beskrev hur många av oss var skilda och hur våra barn flyttade mellan föräldrarna varannan vecka och hur vanligt det var med bonusfamiljer skattade han så det mullrade ifrån magen.Han tyckte det verkligen lät både roligt, konstigt och förvirrande för alla inblandade.

När jag klev av planet så stod det massor av militärer på flygplatsen och mannen som suttit vid mig fick ovationer och stora blombuketter. Jag vinkade lite i smyg när han försvann in i en byggnad omringad av fans och förstod att han var nog högt uppsatt när det gällde säkerhetsfrågorna.

Innan jag hittat min väska så kom han fram till mig och gav mig hans nummer och sa om jag behövde hjälp med något så fanns han där  och sedan frågade om jag ville ha skjuts till hotellet. Han ordnade med en bil och fyra militärer som skjutsade mig fram till mitt fina lilla hotell som jag bokat för bara 250 kr natten. Ett jättemysigt hotell med utsikt över bergen  som jag verkligen stormtrivs i.  Här kan jag sitta och bara glo på utsikten, älskar det.

Tänk så olika det kan vara och  jag lär mig hela tiden. Det är som  universum alltid vill berätta för mig att  inte hetsa upp mig och att inte stressa. Inget blir bättre av det.

I morgon skall jag ut och vandra i Himalaya i fem dagar och  skall bli jättespännande. Jag hoppas mitt illa knä hållet,sänd gärna  helande tankar.

 

 

Kramar

Annette