Bakom masken bor friheten

Av Annette Forslund

Jättekonstig fråga

I dag ringde det en tjej till mig och frågade om jag kunde jobbcoacha henne. Det som var som speciellt med samtalet var att jag avbröt henne mitt i en mening med att fråga henne – Bor du i Dalarna? Jag fattade inte själv var den frågan kom ifrån så i meningen efter sa jag – Oj vad kom den meningen ifrån. Hon började skratta och jag med. Jag skrattade så tårarna rann.  Frågan jag hade ställt var jättekonstig eftersom hon ringde ju och frågade om jobbcoaching i Stockholm. Hennes man kom från Dalarna. Vet inte om jag plockade upp något i det eller vad som hände. Kul var det i alla fall och vi fick oss ett gott skratt båda två.

Igår när jag åkte hem med bussen började jag prata med en tant som var på väg hem efter att ha firat sin  86 åriga födelsedag. Hon var så gullig och pigg med glimten i ögat. Hon berättade att hon varit på ett museum med sin dotter och sett på 365 olika små lergubbar som en konstnär hade gjort. Hon berättade om alla de olika rörelserna gubbarna gjorde men så sa hon helt plötsligt  att hon hade velat sno en gubbe ! Då började jag också skratta så tårarna rann. Jag kunde se den där lilla tanten när hon var 8 år istället för 86 år. Det var fortfarande så mycket bus i henne. Jag älskar verkligen att skratta och jag älskar det som är oförutsägbart. När människor gör något som man kanske inte har förväntat sig. Det är därför det är så härligt att vara med gamla och med barn. De har inte samma välpolerade yta.

Vi föds fria

När vi föds är vi fria för då är vi bara den vi är. Men sedan när vi växer upp så slutar vi  tro på “att bara vara jag” räcker så vi skapar en bild i våra tankar om hur vi borde vara. Inte nog med det utan vi börjar också tro på att vi är den bilden.  Sedan övar vi  på att passa in i bilden vi själva har skapat med hjälp av vårt eget dömande. Men så länge vi tror att vi är den bilden kan vi aldrig bli fria. Det är bara ditt riktiga jag som är bakom alla maskerna som är fri.  Jag tror att när man blir gammal så orkar man endera inte hålla kvar i bilden utan man blir den man var i början av livet eller så blir man bitter och stel. Då har man fastnat i bilden man själv har skapat. När jag jobbade som sjuksköterska så kom jag ihåg hur gamla människor på långvården hade liksom fastnat i sitt eget dömande. De var helt stela och man fick vända dem i sängen var tredje timma för att de inte skulle få liggsår.

Jag vill inte få liggsår utan jag vill mycket hellre sno lergubbar när jag är 86 år. Därför dömer jag mig inte när jag säger konstiga saker utan jag skrattar åt mig själv istället. När man skrattar frigörs massor av goda hormoner, kroppen blir mjuk och man sover bättre. Så kan vi inte lova varandra att vi inte behöver ta oss själva på så stort allvar och bjuda på oss lite mera, det gör inget att man “bara är den man är”????

Vill du få igång ditt skratt rekommenderar jag varmt att prova på skrattyoga med Soul.

Här kan du läsa mer om det

https://www.facebook.com/events/539342243104013/

Kramar

Annette

Ta min webbkurs!

Skapa en ny verklighet för inre och yttre framgång

Läs mer här

Annette Forslund

Jag har drivit eget företag i 25 år och arbetat med människor i utveckling i 14 år. Jag är ICF-certifierad coach Transformativ coach certifierad av Michael Neil i Los Angeles. Auktoriserad psykosyntesterapeut, yogalärare och Mindfullness-instruktör. Jag har utbildat ett 100-tal coacher i Nya Tidens Coachutbildning, har ett förflutet i försäkringsbranchen och har varit delägare i Max Matthiessen. Det viktigaste i mitt liv är att vara arkitekten i mitt eget liv och skapa min egen verklighet.

Ta min webbkurs!

Skapa en ny verklighet för inre och yttre framgång

Läs mer här
Läs mer från Annette