Livet är ett träningsläger

Av Annette Forslund

Myten om friktionsfria liv

Läste en blogg av karin Björkegren när hon skriver så här :

“Jag blir så lätt förtrollad och entusiasmerad. Min man säger ofta att jag måste bli bättre att på att kolla av människor som jag bjuder in. Att jag inte ska vara så naiv. jag svarar alltid, men jag vill tro gott om människor. Vill det. Vad är det annars för ide typ. En av mina närmsta kompisar säger att just det är min bästa egenskap. Att jag blir så där förälskad, går igång och tycker att allt är toppen. Men jag vet inte. Jag har kanske inte det där naturliga filtret som många har. det där filtret som gör att man inte blir överexhalterad och går igång så där snabbt, utan man kollar av. Backar lite, läser av. Jag blir bara förälskad och förtrollad. Fassiken att man ska lära sig nya saker hela tiden om sig själv. Hur ska jag tänka. Finns det någon kurs för oss? Ibland tänker jag att alla andra lever totalt friktionsfria liv, där allt är bara smooth. Deras relationerna åt alla håll och kanter är bara toppen, där man äter söndagsmiddagar med hela tjocka släkten och alla är så där harmoniska och lyckliga. Snälla, ge mig lite historier. Säg att alla fina fasader på Instagram just bara är fasader och att livet faktiskt ganska ofta är ganska svårnavigerat. Eller berätta om kursen du gick för att lära dig sätta gränser, säga nej och stå stadig i allt du gör.”

Problemet är inställningen

Jag tänker att  är att friktionsfria liv inte finns. Egentligen är det inte det som händer som är problemet utan det är hur vi förhåller oss till det som händer som ÄR problemet. Det Karin skriver är att hon tycker hon är och gör fel eftersom hon blir typ förälskad i de människor som bjuder in och att hon måste bli bättre att läsa av och backa. Jag fattar verkligen vad hon menar eftersom jag är likadan. Skillnaden är att jag inte tycker att jag är “fel” för att jag är sån typ utan jag tycker det är en spännande resa att lära mig om mig själv. Sista gången jag jobbade med en kille som bjöd in mig slutade med att han bara försvann, jag hörde inte av honom mer.  Många frågade om jag inte undrade vad som hände ? Varför han bara försvann ? Det klart att jag undrade lite men jag la inte mycket tankeverksamhet på det utan jag la mer fokus på mig. Vad är det som gör att jag hoppar in i grejer och projekt som inte alls alltid faller ut i god jord. Mitt svar till mig själv är att om man inte vågar och provar så kan man aldrig få nåt nytt. De flesta som lyckas med ett företag har misslyckas många fler gånger. I livet ingår det så kallade misslyckanden. Det är viktigt att förstå att de är en stor del av livet. Det är inget fel utan det är så vi lär oss. Precis som ett barn när det skall lära sig gå. Det faller många gånger innan de springer. Du och jag har varit dom barnen, vi föll innan vi sprang. Det som händer när vi blir äldre är att vi tror att det är fel att ramla så därför slutar vi försöka. Jag försöker verkligen att se allt i mitt liv som lärdomar och växande. Det klart att jag också blir besviken och ledsen när mina förväntningar brister. Då låter jag mig själv vara ledsen en stund, jag låter mig sörja. Men sedan tar jag på mig mina deckarglasögon och ställer frågan till mig själv- Vad är det bästa med det här ? Vad är det jag skall se tydligare som jag inte har sett tidigare ? Vad är det jag tror på som inte inte är sant? Vad är det jag har lärt mig från det gamla paradigmet som jag skall släppa?

En tillåtande attityd

Karin skriver också- berätta om kursen du gick för att lära dig sätta gränser, säga nej och stå stadig i allt du gör.” Att ha den förväntningen på sig själv, att stå stadigt i allt du gör, skapar en otrolig press på sig själv. Varför måste jag stå stadigt i allt jag gör. Kan jag inte få vara vinglig men göra ändå. Om jag tillåter mig själv att få vara både vinglig, osäker, stadig cool, modig, rädd och ändå göra det jag vill så släpper pressen jag har på mig själv.  Det är en falsk föreställning vi har fått om att när jag har kommit på tricket då kommer allt att vara perfekt. Livet är livet och i det ingår det många olika ingredienser. Jag tror verkligen ingen har koll på allt.

I mitt fall när det handlar om att “tro gott om alla” så har jag kommit på att jag är:
1, Medberoende, det är viktigt för mig att du tycker om mig,  jag har lärt mig att läsa av vad som är viktigt för dig istället för att verkligen ta reda på vad som är viktigt för mig.
2, Äventyrlig och gillar när det händer nytt. Det gör att jag inte riktigt “hör” det som inte stämmer eftersom jag vill ju att det skall hända nytt.
3, Älskar att lära känna nya människor och har väldigt lätt att se potentialen och inte verkligheten just nu.
4, Har skuggsidor som jag inte vill se hos mig själv och då kan jag inte se dem hos dig heller.
5, Har svårt att säga nej eftersom jag inte tycker om att göra människor besvikna.

När jag har sett det här hos mig själv så tränar jag på att göra annorlunda.

1. Jag försöker vänta med att säga JA och mediterar och frågar min själ och mitt hjärta vad de vill, så jag inte bara gör som jag alltid har gjort, jag låter inte de gamla programmet styra utan jag ger mig tid att känna min innersta längtan. Jag berättar också för mig själv att det inte är viktigt vad du tycker om mig utan det är viktigaste att jag inte lämnar mig själv.
2, Försöker byta ut intensitet mot intimitet. För mig ger äventyr mig ett påslag av adrenalin och dopamin jag behöver mer serotonin och oxytocin i mitt system för att fatta kloka beslut.
3,Ställer mig frågan om jag har tid att vänta  🙂
4, Ser när jag blir triggad av andra och frågar mig själv vad är det den människan gör eller säger som jag också gör men inte vill se.
5.Berättar för mig själv att det är inte mitt jobb att se till att alla människor mår bra, det är inte mitt ansvar, mitt ansvar är att se till att jag själv mår bra. Det är mitt 100 procentiga ansvar. Samt att när jag säger nej till andra och inte tar ansvar för dem så ger jag dem en möjlighet att själv ta ansvar och växa.

Jag vill avsluta med att jag tycker Karin är en otrolig duktig kvinna och står upp med vad hon tror och brinner för. Hon har skrivit tio böcker och är en underbar yogalärare. Jag tror väldigt många går omkring med funderingarna om när skall allt falla på plats, när skall jag verkligen känna mig 100 procent nöjd med mig själv på alla plan. Jag säger bara fuck that shit. Sluta tro på alla som säger att de har de, för jag tror verkligen ingen har det. Livet är inte som på instagram med snygga yogapositioner och solnedgångar. Livet innefattar allt och vi är i ständig utveckling. Pussa på dig själv och förstå att du är tillräcklig även fast du snäser till dina barn och säger ja fast du menar nej. Vi är här på träningsläger inte för att komma i mål.

Vill du höra mer om hur jag ser på livet och att vi faktiskt kan attrahera precis det vi vill ha fast vi inte är perfekta är du välkommen till min föreläsning den 25 okt kl 18.30 i Stockholm. Läs mer här 

Nu har solen precis gått upp här i mitt underbara Los Angeles så nu skall jag yoga och fylla på mitt system med serotonin.

Puss och kram

Annette

 

 

Ta min webbkurs!

Skapa en ny verklighet för inre och yttre framgång

Läs mer här

Annette Forslund

Jag har drivit eget företag i 25 år och arbetat med människor i utveckling i 14 år. Jag är ICF-certifierad coach Transformativ coach certifierad av Michael Neil i Los Angeles. Auktoriserad psykosyntesterapeut, yogalärare och Mindfullness-instruktör. Jag har utbildat ett 100-tal coacher i Nya Tidens Coachutbildning, har ett förflutet i försäkringsbranchen och har varit delägare i Max Matthiessen. Det viktigaste i mitt liv är att vara arkitekten i mitt eget liv och skapa min egen verklighet.

Ta min webbkurs!

Skapa en ny verklighet för inre och yttre framgång

Läs mer här
Läs mer från Annette

Kylan är värst

Har precis kommit tillbaka till Pokhara efter 5 dagars trekking. Mina vader är ömma och mina lårmuskler känns som fiolsträngar. Vi gick mellan en och två mil om dagen och det är inte så långt om man går på platt mark. Men det ÄR långt när man går 1, 5 mil uppför och 0,5 mil nerför. Finns liksom inget platt utan det är bara upp och ner hela tiden. När man har gått uppför en timme så är man svettig, riktigt svettig som sedan torkar när man går nerför.  Men det som var jobbigaste var egentligen inte själva gåendet utan det mest påfrestande var när man stannade för att äta middag och att sova i tehusen.

Du vet när du varit ute en hel dag och åkt skidor eller något annat fysiskt, när du har svettas och ansträngt dig. Du vet den sköna känslan när du kommer in i varmt och skönt hus och du får duscha och ta på dig myskläder, den känslan. Den infinner sig inte i bergen för där är det bara kallare när du har stannat och inte går längre. Det finns ingen värme i husen varken där man sover eller äter. En natt så sov jag med mössa, vantar och min termos med varmt vatten tätt intill mig. Det är det som är det värsta, det fuktiga och det skruttiga. Toaletterna är sådan där hål i golvet och det luktar verkligen kiss. Det finns inget varmt vatten i duscharna om de ens funkar. Det var den största träningen för mig, att bara gilla läget, att slappna av och njuta av hur det ändå blev varmt under täcket när jag legat ett tag. Tänk de som bor där uppe i bergen jämt, i det kalla, undrar om de vänjer sig?
Nog om kallt,  jag har nog fobi för kyla 🙂

Här sov vi en natt

Naturen var helt magisk och vi gick i skiftande natur. Både högt upp och långt ner i dalgångarna. Vi gick förbi befolkningen när de skördade sitt ris, tvättade sina kläder och levde sitt normala liv. Vi gick förbi skolor och små söta skolbarn på väg till skolan. Vi blev passerade av unga killar som bar allt möjligt upp och ner för bergen och ibland åsnor och hästar som också bar nödvändigheter upp i byarna.

Snacka om tungt 

En morgonpromenad under stjärnorna

En morgon gick vi upp till Poonhill kl 500 på morgonen för att se soluppgången. Helt magiskt, det påminde mig om ett luciatåg som gick under stjärnorna upp mot toppen. Alla tysta på led och många med pannlampor. Utsikten var magnifik och vi kunde se flera av värdens högsta bergstoppar.

Funderade på varför människor vallfärdar från hela världen för att sova i ett kallt rum, kliva upp fem på morgonen, gå 400 meter uppåt i 45 minuter för att se hur solen går upp och se bergstopparna. Vad är det som gör att vi gör det? Vad är det som gör att jag gör det? Mitt svar är nog att det är något heligt och övernaturligt samtidigt som det är det mest naturliga som finns. Jag tror jag inte har något bra svar på den frågan. Men det som känns i mig efter de här dagarna är lycka, tillfredställelse och tacksamhet. Det känns som jag hämtade en del av mig där uppe hur konstigt det än låter.

Kanske är det så att jag blir påmind om att jag är en del av något mycket större, att den storslagna naturen läker något i mina celler. Jag blir påfylld av liv. Jag vet inte riktigt varför jag åkte hit utan det var bara något som jag visste att jag ville. Jag tror att det är viktigt att vi lyssnar när något inom oss pockar på. När vi får för oss något. Ignorera inte det, utan följ det.

Jag är så glad att jag följde min inre viskning och gjorde något som kändes både roligt, obekvämt och jobbigt. Just nu sitter jag på mitt hotellrum och verkligen njuter av alla de bekvämligheter som vi så ofta tar för givet. Jag verkligen njuter av det fina golvet i badrummet, tekokaren och vita lakan som är mjuka och luktar nytvättat och värmen såklart.

Jag har några dagar kvar här i lugnet i  Nepal och Pokhara innan jag åker vidare mot nya äventyr, nästa anhalt är New Dehli och där är det inte lugnt utan typ motsatsen.

Ta hand om dig och lev din dröm.

Kram
Annette