Himlen är oskyldigt blå

Av Annette Forslund

Musik är läkande

När jag gick på Huma-Nova i början av 2000 så hade vi gruppterapi när vi gick tillbaka i tiden och kontaktade vårt inre barn. Jag hade svårt att känna och få kontakt med den lilla flickan jag hade gömt innanför lager av skydd. Men när de satte på låten, himlen är oskyldigt blå, med Ted Gärdestad så brast muren, jag grät floder av sorg. Jag grät över allt de skydd jag satt upp för att slippa känna smärtan av övergivenhet och oförstående.

I går när jag såg Ted Gärdestad på bio och hörde låten kom delar av de minnena upp igen. Adam Pålsson som spelade Ted gjorde det väldigt bra. Jag kunde förstå Teds kamp och känna hans ömtåliga själ. Jag tror att vi är många som har ömtåliga själar, som inte riktigt passar in i den här hårda världen. Och för att passa in så blir många hårda och tuffa eller så gör vi våld på oss själva för att bli omtyckta och få kärlek.

Jag har både varit tuff och oberoende och känslig och medberoende. På ett sätt är det lättare att vara tuff och stänga av för då känner man inte lika mycket. Det är jobbigare att vara öppen eftersom då känner man allt. Både det härliga men också det jobbiga.

Egot berättar falska storys

I Teds fall så kämpade han emot röster som han såg i verkligheten, han utvecklade schizofreni. Och även om vi inte ser människor som inte finns så hör vi röster från vårt ego som berättar falska storys.  Jag tror att den största  skillnaden mellan människor som fixar att leva ett glädjefullt eller de som inte gör det, är hur mycket vi kan förstå på ett djupare plan att tankar av dömande och kritik inte är sanna. När jag skriver “inte är sanna” så menar jag att det är ett eko ifrån det förflutna, de är inlärda programmeringar som inte har någon substans.  De är också en energi vi plockar upp från ett kollektivt synsätt. När vi kan avidentifiera oss med dem så innebär det inte att vi inte hör dem längre ,utan vi vet att vi inte behöver lyssna, och då får de inte samma effekt på oss längre.

Just låten-himlen är oskyldigt blå, påminner mig om den jag egentligen är på något sätt. Den rena kärleken som inte vill ha något skydd, som bara vill vara precis den jag är. Ted har berättat att när han sjöng så hade han kontakt med den källan men det hårda livet utanför scenen blev för tufft för honom. Hans själ blev för stor för att passa in i kostymen. Hans bror har också berättat om skammen över hans sjukdom och när Ted verkligen förstod själv att han var sjuk så orkade han inte leva längre. Jag önskar att vi alla kan bara vara lite mer mänskliga så folk inte behöver ha skam för sig själva.

Jag kom ihåg själv när jag åkte på en workshop för 14 år sedan i en vecka när vi skulle jobba med skam och skuld. Jag trodde inte att jag hade så mycket skam men oj vad mycket skam jag hade. Jag hade inte velat känna den så jag hade gjort andra människor fel istället för att känna skammen själv. När jag väl såg den kunde jag göra något åt den. Och det vi gjorde var att omfamna och älska den delen som inte trodde den var ok. Bra terapi går ut på det, att omfamna alla delar hos dig själv. Att verkligen på djupet förstå att du är kärlek. När vi inte förstår det så behöver vi alltid söka utanför oss själva det vi redan har inom oss.

Jag önskar dig en kärleksfull dag. ????

 

Annette

Ta min webbkurs!

Skapa en ny verklighet för inre och yttre framgång

Läs mer här

Annette Forslund

Jag har drivit eget företag i 25 år och arbetat med människor i utveckling i 14 år. Jag är ICF-certifierad coach Transformativ coach certifierad av Michael Neil i Los Angeles. Auktoriserad psykosyntesterapeut, yogalärare och Mindfullness-instruktör. Jag har utbildat ett 100-tal coacher i Nya Tidens Coachutbildning, har ett förflutet i försäkringsbranchen och har varit delägare i Max Matthiessen. Det viktigaste i mitt liv är att vara arkitekten i mitt eget liv och skapa min egen verklighet.

Ta min webbkurs!

Skapa en ny verklighet för inre och yttre framgång

Läs mer här
Läs mer från Annette

Kylan är värst

Har precis kommit tillbaka till Pokhara efter 5 dagars trekking. Mina vader är ömma och mina lårmuskler känns som fiolsträngar. Vi gick mellan en och två mil om dagen och det är inte så långt om man går på platt mark. Men det ÄR långt när man går 1, 5 mil uppför och 0,5 mil nerför. Finns liksom inget platt utan det är bara upp och ner hela tiden. När man har gått uppför en timme så är man svettig, riktigt svettig som sedan torkar när man går nerför.  Men det som var jobbigaste var egentligen inte själva gåendet utan det mest påfrestande var när man stannade för att äta middag och att sova i tehusen.

Du vet när du varit ute en hel dag och åkt skidor eller något annat fysiskt, när du har svettas och ansträngt dig. Du vet den sköna känslan när du kommer in i varmt och skönt hus och du får duscha och ta på dig myskläder, den känslan. Den infinner sig inte i bergen för där är det bara kallare när du har stannat och inte går längre. Det finns ingen värme i husen varken där man sover eller äter. En natt så sov jag med mössa, vantar och min termos med varmt vatten tätt intill mig. Det är det som är det värsta, det fuktiga och det skruttiga. Toaletterna är sådan där hål i golvet och det luktar verkligen kiss. Det finns inget varmt vatten i duscharna om de ens funkar. Det var den största träningen för mig, att bara gilla läget, att slappna av och njuta av hur det ändå blev varmt under täcket när jag legat ett tag. Tänk de som bor där uppe i bergen jämt, i det kalla, undrar om de vänjer sig?
Nog om kallt,  jag har nog fobi för kyla 🙂

Här sov vi en natt

Naturen var helt magisk och vi gick i skiftande natur. Både högt upp och långt ner i dalgångarna. Vi gick förbi befolkningen när de skördade sitt ris, tvättade sina kläder och levde sitt normala liv. Vi gick förbi skolor och små söta skolbarn på väg till skolan. Vi blev passerade av unga killar som bar allt möjligt upp och ner för bergen och ibland åsnor och hästar som också bar nödvändigheter upp i byarna.

Snacka om tungt 

En morgonpromenad under stjärnorna

En morgon gick vi upp till Poonhill kl 500 på morgonen för att se soluppgången. Helt magiskt, det påminde mig om ett luciatåg som gick under stjärnorna upp mot toppen. Alla tysta på led och många med pannlampor. Utsikten var magnifik och vi kunde se flera av värdens högsta bergstoppar.

Funderade på varför människor vallfärdar från hela världen för att sova i ett kallt rum, kliva upp fem på morgonen, gå 400 meter uppåt i 45 minuter för att se hur solen går upp och se bergstopparna. Vad är det som gör att vi gör det? Vad är det som gör att jag gör det? Mitt svar är nog att det är något heligt och övernaturligt samtidigt som det är det mest naturliga som finns. Jag tror jag inte har något bra svar på den frågan. Men det som känns i mig efter de här dagarna är lycka, tillfredställelse och tacksamhet. Det känns som jag hämtade en del av mig där uppe hur konstigt det än låter.

Kanske är det så att jag blir påmind om att jag är en del av något mycket större, att den storslagna naturen läker något i mina celler. Jag blir påfylld av liv. Jag vet inte riktigt varför jag åkte hit utan det var bara något som jag visste att jag ville. Jag tror att det är viktigt att vi lyssnar när något inom oss pockar på. När vi får för oss något. Ignorera inte det, utan följ det.

Jag är så glad att jag följde min inre viskning och gjorde något som kändes både roligt, obekvämt och jobbigt. Just nu sitter jag på mitt hotellrum och verkligen njuter av alla de bekvämligheter som vi så ofta tar för givet. Jag verkligen njuter av det fina golvet i badrummet, tekokaren och vita lakan som är mjuka och luktar nytvättat och värmen såklart.

Jag har några dagar kvar här i lugnet i  Nepal och Pokhara innan jag åker vidare mot nya äventyr, nästa anhalt är New Dehli och där är det inte lugnt utan typ motsatsen.

Ta hand om dig och lev din dröm.

Kram
Annette