Följ dina egna kroppsideal

Av Annette Forslund

Sjuka kroppsideal

Tittat på Mia Skäringer på SVT play om de sjuka kroppsidealen vi blir matade med. Verkligen tänkvärd serie i tre avsnitt, rekommenderar den verkligen. Det är inte klokt som vi håller på att tortera oss själva för att passa in i ett sjukt kroppsideal.  Jag växte upp i en liten by i Norrland där mode och formen på kroppen inte var viktigt.  I min familj var mat inte någon stor grej utan jag blev serverad vanlig husmanskost och min mamma bantade aldrig eller överhuvudtaget pratade om vikt och utseende. Det fanns heller ingen social media på den tiden så jag var skonad ifrån yttre påverkan. Jag är väldigt tacksam att jag sluppit problem av den sorten men fick annat att på köpet istället 🙂

Det som blir så tydligt efter jag sett på Mia Skäringer är att det inte bara är ett kroppsideal vi försöker passa in  i utan det är så många fler ideal.  Hela den här normen som samhället har skapat är inte klok. Människors kroppar och själar blir torterade. Inte av någon annan utan att vårt eget sinne som hela tiden dömer oss själva att vi aldrig är goda nog. Vi kan alltid förbättra vår kropp, vår ekonomi, vårt jobb, vår relationer, vår hälsa, ja du fattar. Det är aldrig gott nog. Vårt eget sinne är vår värsta slavdrivare. Så länge vi köper in i de yttre bilderna som  både samhället  och vi själva har skapat kommer vi aldrig bli nöjda och därför aldrig riktigt lyckliga.  Bilden av den perfekta relationen, semestern, huset etc. Livet är inte som den bilden som läggs upp på instagram eller i resekatalogen. Men så länge vi tror det och försöker leva upp till den så kommer vi alltid känna att vi behöver göra bättre och mer. Då är det egots röst som snackar och den är sprungen ur rädsla och brist.

Omfamna allt

Inte förrän vi omfamnar livet som det är, både de ljusa och de mörka. Både ärren och bristningarna,de regniga dagarna när vi helst vill krypa under täcket och stanna där och de soliga dagarna är vi känner hela livet inom oss. Det sårbara, det svaga , det fula men även det storartade, de magiska och all vår kraft. Allt får vara med. När vi erkänner de sårbara och börjar fatta att vi duger  kommer vi inte längre skämmas för våra kroppar, gå till våra själslösa jobb eller stanna i relationer som tar all vår energi. Det är först då rädslan inte längre har något grepp om oss, när vi inte längre behöver bevisa något för någon annan eller för oss själva som vi kan bli fria att bli den vi är.

Och vem är vi då? Vi är inte kroppen, vårt yrke eller vår relation, vi är heller inte vår sjukdom, vårt hus eller allt vad vi håller fast i och identifierar oss med.  Identifikationen skapar en falsk trygghet det är därför vi håller fast i den även när den skapar lidande. Och hela samhället projicierar den falska bilden till oss. Om vi fattar att vi duger behöver vi inte följa modet längre eller ha den rätta soffan. Vi är inte rädda för att sluta ett jobb som släcker vår livsenergi för vi vet att vi är här för att bidra.  När vi människor börjar vakna och inte följa samhällets normer längre, när vi säger stopp och inte följer spelets regler, det är då  allt kommer att förändrats.

Häng med på resan, du är värd ett liv i frihet.

All kärlek till dig

Annette

Vill du skapa en ny verklighet där du sätter dina egna regler ?
Klicka in HÄR

 

 

Ta min webbkurs!

Skapa en ny verklighet för inre och yttre framgång

Läs mer här

Annette Forslund

Jag har drivit eget företag i 25 år och arbetat med människor i utveckling i 14 år. Jag är ICF-certifierad coach Transformativ coach certifierad av Michael Neil i Los Angeles. Auktoriserad psykosyntesterapeut, yogalärare och Mindfullness-instruktör. Jag har utbildat ett 100-tal coacher i Nya Tidens Coachutbildning, har ett förflutet i försäkringsbranchen och har varit delägare i Max Matthiessen. Det viktigaste i mitt liv är att vara arkitekten i mitt eget liv och skapa min egen verklighet.

Ta min webbkurs!

Skapa en ny verklighet för inre och yttre framgång

Läs mer här
Läs mer från Annette

Behåll lugnet

Förra inlägget jag skrev så beskrev jag hur jag blev lurad av en Rikshadriver i Bombay och hur arg jag blev. Funderade på det senare och såg hur stressad jag var och hur min energi var jämförelse med när jag sedan  flög från Kathmandu till Pokhara där jag befinner mig nu.

Jag hade gått om tid på mig och behövde absolut inte stressa när jag kom till flygplatsen. Jag åkte inrikes så det var en liten flygplats men med många avgångar. Jag fattade inte mycket av vad jag skulle gå och hur bagaget skulle skannas.  Men jag frågade mig fram och log och det funkade bra, de var vänliga och hjälpsamma. När jag checkat in mitt baggage hade jag en timme kvar innan boarding så jag  köpte en kaffe och en kexpaket, hade inte ätit nåt för jag gick vilse på förmiddagen i Kathmandu  🙂  och satt mig för att vänta på boarding. Förstod ingenting av tavlan där det stod vilket plan som skulle avgå var och när. Tiderna som blinkade hade redan varit och det blinkade boarding hela tiden. Men jag stressade inte upp mig utan kunde inte låta bli att le inombords. Allt är en enda röra men de verkar ändå ha koll i kaoset. Hittade en annan tjej med ryggsäck som satte och väntade så satte mig med henne och sedan hjälpte vi varandra och tyda och gå fram till disken lite då och då och fråga om det var vår tur att boarda. När det äntligen var dags så kände killen igen oss och kom fram och sa till.

I planet fick jag sitta med en man som såg extra prydlig ut, kostym och fina skor med välkammat hår.Vi började prata och han berättade att han jobbade med säkerhetsfrågor. Han ställde många frågor om livet i Sverige. När jag beskrev hur många av oss var skilda och hur våra barn flyttade mellan föräldrarna varannan vecka och hur vanligt det var med bonusfamiljer skattade han så det mullrade ifrån magen.Han tyckte det verkligen lät både roligt, konstigt och förvirrande för alla inblandade.

När jag klev av planet så stod det massor av militärer på flygplatsen och mannen som suttit vid mig fick ovationer och stora blombuketter. Jag vinkade lite i smyg när han försvann in i en byggnad omringad av fans och förstod att han var nog högt uppsatt när det gällde säkerhetsfrågorna.

Innan jag hittat min väska så kom han fram till mig och gav mig hans nummer och sa om jag behövde hjälp med något så fanns han där  och sedan frågade om jag ville ha skjuts till hotellet. Han ordnade med en bil och fyra militärer som skjutsade mig fram till mitt fina lilla hotell som jag bokat för bara 250 kr natten. Ett jättemysigt hotell med utsikt över bergen  som jag verkligen stormtrivs i.  Här kan jag sitta och bara glo på utsikten, älskar det.

Tänk så olika det kan vara och  jag lär mig hela tiden. Det är som  universum alltid vill berätta för mig att  inte hetsa upp mig och att inte stressa. Inget blir bättre av det.

I morgon skall jag ut och vandra i Himalaya i fem dagar och  skall bli jättespännande. Jag hoppas mitt illa knä hållet,sänd gärna  helande tankar.

 

 

Kramar

Annette