En ny insikt

Av Annette Forslund

 Transformativ coaching i praktiken

Jag får frågan ganska ofta vad Transformativ coaching är för något, hur den funkar. Jag brukar inte svara lika varje gång eftersom det beror på vad som kommer upp i mitt huvud 🙂 Så är det när jag skriver också, det liksom bara kommer något ut tangenterna, det är därför jag tycker det är så roligt att skriva. Jag tycker inte att det är roligt att skriva faktatexter eftersom då upprepar jag bara vad någon annan har sagt. Det känns inte levande utan det känns tråkigt. Det är inte så att jag inte gillar fakta, många gånger tycker jag att det är intressant,men det är skillnad att läsa det någon annan har skrivit än att skriva det själv.

Själen är inte rädd

Transformativ coaching handlar om att ge klienten ett annat synsätt om hur livet fungerar. Om jag är rädd för något och vill komma över min rädsla så behöver jag förstå att rädslan kan bara finnas där så länge jag tror på vad tankarna säger om den. Alla som är rädd för att prata inför folk vet ju att det inte är farligt egentligen, men känslan säger något helt annat. Om du skulle förstå det på riktigt, i djupet av din själ så skulle du inte vara rädd längre. För själen är inte rädd det är personan, egot som är rädd. Rädda tankar hör i hop med att informationen kommer ifrån fel hårddsik. Coachingen handlar om att visa klienten att han/ hon kan  få information ifrån en annan plats. För om mina tankar berättar för mig att det är farligt att tala inför folk så behöver tankarna säga något annat för att det inte skall vara otäckt. Även om jag  fortfarande hör mina egna tankar som säger att det är farligt men inte tror på dem längre så ger de mig inte heller samma upplevelse.

Många gånger inom psykologin så försöker man förändra ett beteende på samma plats där de har uppstått. Med Transformativ coaching så pekar man i en helt annan riktning. När vi börjar identifiera oss med  den vi egentligen är, en energi som är i en ständig förändring och som skapar våra upplevelser beroende på vi tänker, så behöver vi inte förändra den yttre upplevelsen utan vi inriktar oss först på det som händer inom oss.

Det är inte alltid lätt att förstå, inte för mig heller, helst när jag har investerat mycket energi och motstånd i något som jag inte gillar. Just nu till exempel så kan jag inte förstå att det här regniga vädret inte har något med min trötthet att göra. Samtidigt som jag fattar att skulle jag bara släppa taget om att jag vill ha sol och värme och till hundra procent skulle omfamna allt väder så skulle det inte påverka mig. Men.. vet du, jag tror jag inte jag vill 🙂 Jag tror jag behöver ha en anledning till att jag vill bo i ett annat klimat. Och skulle jag släppa min tro så så kanske jag bara skulle sitta i min lägenhet och vara helt nöjd- och det vill jag inte. Jag är rädd att jag tappar min drivkraft. Wow, vilken spännande insikt, den skall få ligga och marinera så ser jag vad som kommer ur den. Så är det många gånger när vi ser något nytt hos oss själva, vi öppnar en liten reva i det invanda tankemönstret och det är först då vi kan se något annat och få en helt ny upplevelse.

Kramar från mig

Annette

Ta min webbkurs!

Skapa en ny verklighet för inre och yttre framgång

Läs mer här

Annette Forslund

Jag har drivit eget företag i 25 år och arbetat med människor i utveckling i 14 år. Jag är ICF-certifierad coach Transformativ coach certifierad av Michael Neil i Los Angeles. Auktoriserad psykosyntesterapeut, yogalärare och Mindfullness-instruktör. Jag har utbildat ett 100-tal coacher i Nya Tidens Coachutbildning, har ett förflutet i försäkringsbranchen och har varit delägare i Max Matthiessen. Det viktigaste i mitt liv är att vara arkitekten i mitt eget liv och skapa min egen verklighet.

Ta min webbkurs!

Skapa en ny verklighet för inre och yttre framgång

Läs mer här
Läs mer från Annette

Kylan är värst

Har precis kommit tillbaka till Pokhara efter 5 dagars trekking. Mina vader är ömma och mina lårmuskler känns som fiolsträngar. Vi gick mellan en och två mil om dagen och det är inte så långt om man går på platt mark. Men det ÄR långt när man går 1, 5 mil uppför och 0,5 mil nerför. Finns liksom inget platt utan det är bara upp och ner hela tiden. När man har gått uppför en timme så är man svettig, riktigt svettig som sedan torkar när man går nerför.  Men det som var jobbigaste var egentligen inte själva gåendet utan det mest påfrestande var när man stannade för att äta middag och att sova i tehusen.

Du vet när du varit ute en hel dag och åkt skidor eller något annat fysiskt, när du har svettas och ansträngt dig. Du vet den sköna känslan när du kommer in i varmt och skönt hus och du får duscha och ta på dig myskläder, den känslan. Den infinner sig inte i bergen för där är det bara kallare när du har stannat och inte går längre. Det finns ingen värme i husen varken där man sover eller äter. En natt så sov jag med mössa, vantar och min termos med varmt vatten tätt intill mig. Det är det som är det värsta, det fuktiga och det skruttiga. Toaletterna är sådan där hål i golvet och det luktar verkligen kiss. Det finns inget varmt vatten i duscharna om de ens funkar. Det var den största träningen för mig, att bara gilla läget, att slappna av och njuta av hur det ändå blev varmt under täcket när jag legat ett tag. Tänk de som bor där uppe i bergen jämt, i det kalla, undrar om de vänjer sig?
Nog om kallt,  jag har nog fobi för kyla 🙂

Här sov vi en natt

Naturen var helt magisk och vi gick i skiftande natur. Både högt upp och långt ner i dalgångarna. Vi gick förbi befolkningen när de skördade sitt ris, tvättade sina kläder och levde sitt normala liv. Vi gick förbi skolor och små söta skolbarn på väg till skolan. Vi blev passerade av unga killar som bar allt möjligt upp och ner för bergen och ibland åsnor och hästar som också bar nödvändigheter upp i byarna.

Snacka om tungt 

En morgonpromenad under stjärnorna

En morgon gick vi upp till Poonhill kl 500 på morgonen för att se soluppgången. Helt magiskt, det påminde mig om ett luciatåg som gick under stjärnorna upp mot toppen. Alla tysta på led och många med pannlampor. Utsikten var magnifik och vi kunde se flera av värdens högsta bergstoppar.

Funderade på varför människor vallfärdar från hela världen för att sova i ett kallt rum, kliva upp fem på morgonen, gå 400 meter uppåt i 45 minuter för att se hur solen går upp och se bergstopparna. Vad är det som gör att vi gör det? Vad är det som gör att jag gör det? Mitt svar är nog att det är något heligt och övernaturligt samtidigt som det är det mest naturliga som finns. Jag tror jag inte har något bra svar på den frågan. Men det som känns i mig efter de här dagarna är lycka, tillfredställelse och tacksamhet. Det känns som jag hämtade en del av mig där uppe hur konstigt det än låter.

Kanske är det så att jag blir påmind om att jag är en del av något mycket större, att den storslagna naturen läker något i mina celler. Jag blir påfylld av liv. Jag vet inte riktigt varför jag åkte hit utan det var bara något som jag visste att jag ville. Jag tror att det är viktigt att vi lyssnar när något inom oss pockar på. När vi får för oss något. Ignorera inte det, utan följ det.

Jag är så glad att jag följde min inre viskning och gjorde något som kändes både roligt, obekvämt och jobbigt. Just nu sitter jag på mitt hotellrum och verkligen njuter av alla de bekvämligheter som vi så ofta tar för givet. Jag verkligen njuter av det fina golvet i badrummet, tekokaren och vita lakan som är mjuka och luktar nytvättat och värmen såklart.

Jag har några dagar kvar här i lugnet i  Nepal och Pokhara innan jag åker vidare mot nya äventyr, nästa anhalt är New Dehli och där är det inte lugnt utan typ motsatsen.

Ta hand om dig och lev din dröm.

Kram
Annette