Allt du behöver veta om mål

Av Annette Forslund

Kreativa inspirerande och utmanande mål☺

”När jag äntligen såg toppen hade jag nästan glömt att den fanns. Jag hade klättrat uppför en brant klippa och stod framåtlutad, försökte andas mer av det som inte längre kändes som luft. När jag lyfte blicken kom den som en överraskning. Däruppe, 200 meter längre fram, tog det plötsligt slut. Vi hade gått uppåt i två månader och så fanns det plötsligt inte något mer ovanför oss. När vi nådde målet var jag utom fattning. Utsikten var magisk, såklart, vi var ju högst upp på jorden”
(Annelie Pompe när hon besteg Mount Everest från nordsidan.)

Alla människor har olika relationer till mål. En del får rysningar man bara nämner mål och ser genast siffror och resultat framför sig. Medan andra blir inspirerad och motiverad att genast sätta igång nya handlingar. Hur fungerar du? Finns mål i oss människor som något naturligt eller är det något som vi själva har hittat på för att vi skall kunna driva på oss själva och få något uträttat?

Är målsättning är ett medel för att hitta fokus och ta oss i rätt riktning?
Gör mål att vi tar reda på vad som är viktigt i livet och får de oss att utvecklas och växa som människor?

Olika typer av mål

Oavsett vad vi tycker om mål så har vi alla mål, oftast helt omedvetna. Vi har mål och värderingar som vi har ärvt av föräldrar, skola och samhälle. Gör du vad du vill eller vad någon annan vill? Tror du på dina tankar som talar om för dig vad som är rätt eller fel och hur du skall leva ditt liv. Är ditt liv verkligen ditt val?

Coaching handlar om att göra det omedvetna medvetet så därför är det bra att se att vi alla har dessa omedvetna mål. När vi väl ser det så kan vi välja något annat.

Vilka slags mål får dig att vilja förändra något?

Resultatmål – Att vinna. Att bli först i relation till någon annan eller något annat.
Prestationsmål – Mäts i den egna prestationen.
Processmål – Fokuserar mer på vad som händer under vägen till målet än målet i sig. Det är egentligen inte själva målet som är det viktigaste utan det är vad som händer på resan, den utveckling du gör som människa.
Känslomässiga mål – Fokuserar på hur det skall kännas under processen. Ett känslomässigt mål kan vara att följa sin passion och glädje.

Man kan ha olika mål i olika situationer, fundera på vilka/ vilket mål som triggar dig och hur du lever ditt liv. Ett mål i sig är inget självändamål om de inte skapar en energi som leder till någon slags förändring.

Jag har som ett övergripande mål i livet att leva ett nyfiket liv med mycket glädje och äventyr och att alltid göra det jag vill. Att leva i min egen sanning. Sedan har jag  olika resultatmål när det gäller min business  för att det är roligt och det får igång mig. Jag har också olika mål när det gäller mitt privatliv och mitt kärleksliv.

Vi kan ha vilka mål vi vill, små mål och stora mål, det finns inga regler för det. Det finns bara en regel och att det skal komma från ditt inre. Om du ser utåt så ser du bara vad andra människor gör och du är inte andra människor.

Energin bakom strategierna

Det är bara med högre medvetenhet vi kan förändra något. Det spelar ingen roll vilka strategier eller verktyg vi använder om vi inte förstår att det är energin bakom strategierna och verktygen som är avgörande. Energin kommer först sedan kommer handlingarna.

Mål handlar om att förändra energin. När vi håller fast vid någon känsla håller vi fast vid energin. När vi håller fast vid någon tanke så håller vi fast energin. Det är energin som får allt att röra på sig. Utan energi ingen rörelse.

När något är lagom utmanande så skapar det också energi, är det för lätt, enkelt och mekaniskt så blir vi uttråkade, vi kan också bli stressade. Man kan jämföra utmaningen med en pilbåge. Att bågen är lagom spänd. Är strängen för lös får pilen ingen fart alls utan ramlar ner på backen och är den för hård spänd så går strängen sönder. Många gånger tror vi att om målen är mindre utmanande så är de lättare att uppnå men det ofta är det precis tvärtom. Det är utmaningen som ger den kreativa spänning som skapar energi.

Motivation, inspiration och passion finns naturligt i oss människor. När ett litet barn lär sig gå så gör han det för att han vill, det finns inbyggt i oss att vi vill utvecklas, vi lär oss prata och gå för det är naturligt.

Inspirationen är som en liten gnista som kan starta en eldsvåda, en energi som ingen kan stoppa. Inspirationen börjar som allt annat alltid i tanken. Men vi måste låta den få utrymme att slå en gnista genom att slappna av, kliva av våra gamla tankebanor och skapa en liten reva i den invanda verkligheten. Bege dig ut i naturen, till en ny plats, gör något du aldrig gjort förut. Släpp ut dina tankar ur fängelset, släpp kontrollen och släpp dem fria och låt dem hitta nya vägar att vandra.

Motivationen är handen på ryggen som hjälper dig framåt. Det är mot den du kan luta dig och veta att den finns där som en kär trofast vän. När vi på ett djupare plan vet varför vi gör det vi gör så hjälper motivationen oss vidare. Vi kan lita på att den inte sviker oss.

Passionen ses av många som något farligt och vi uppmuntras av att istället välja det praktiska, en karriär och ett bra sätt att försörja oss på. Tänk om att leva passionerat är att leva större, att våga välja passionen. När vad du passionerad sist? När glömde du tid och rum och var helt uppslukad av det du höll på med

Ett bra sätt att börja utforska nya områden i livet är att följa sin nyfikenhet. Vad är du nyfiken på? Vad vill du utforska? Vad längtar du efter? Jag tror vi behöver mer äventyr i våra liv. Mer utforskande och mer kreativitet eftersom det är det vi kommer ifrån.

Tänk om det är lika naturligt för oss senare i livet med att fortsätta lära och att skapa som det var i början av livet. Vi är födda till kreativa varelser. Och jag tror när vi har kontakt med den vi egentligen är, en kreativ varelse, så skapar vi det vi vill bara för att vi vill. Därför att vi känner mening och glädje när vi gör det.

Ett mål som kommer från den yttre formen, något vi har tänkt fram för det vore bra om vi uppnådde det, kommer inte från ditt inre. Det är något som har som har förts på utifrån.Kommer det från rätt plats kommer det också från din sanna vilja. När du är i kontakt med dig själv, det är då du vet.

Målbild

En del människor tycker om att göra collage och måla upp sin målbild både i det yttre och i sin fantasi. Ju gladare du blir av att tänka på målbilden desto mer inspiration kommer du att få tillgång till. Det viktigaste är känslan den för med sig. Blir du glad Vad gör du? Och vilka människor finns omkring dig? Måla bilden i ditt inre, använd din fantasi och lek. Gör det inte så allvarligt.

Eftersom hjärnan tolkar det som mäts in i den som sant och inte kan skilja på fantasi och verklighet är det viktigt att du är medveten om vad du matar in i den. Desto tydligare bild i ditt inre ju tydligare val och handlingar som leder till ditt mål kommer du att göra. Ställ dig frågan vilka målbilder du har programmerat ditt inre redan idag. Vilka tankar tänker du mest av? Tankar av katastrofer eller målar du bilder i ditt inre där du är lycklig och fullkomlig?

När du blir mer medveten om dina tankar kan du också se att tankar som inte gör dig gott behöver du inte lägga så stor uppmärksamhet vid. Det är ingen som tvingar dig att tänka vissa tankar. Ställ dig frågan vad det gynnar dig att gå och tänka på händelser i det som varit som du inte mår bra. Eller oroliga tankar om din framtid. Tanken är skapande så skapa en framtid du blir glad av att tänka på.

Självbild

Hand i hand med målbilden kommer självbilden. Passar din självbild in i din nya målbild. Är du värdig ditt mål? Eller kanske du skall vända på frågan – Är målet värdigt dig? Så vad har du för självbild? Gillar du den eller är du för det mesta kritisk mot dig själv. Ju mer du accepterar och tycker om dig själv desto mindre motstånd skapar du. Motstånd skapar sjukdom, stress, och trauma medan flöde skapar motsatsen. Att ”go with the flow” är skönare än att försöka simma uppåt mot strömmen.

En rolig uppgift kan vara att du förställer dig att du är med en i film där du är huvudpersonen. Vilken roll spelar du? Är det en komedi eller en dramafilm. Tänk på att du är arkitekten av ditt liv och att du väljer själv i vilken film du vill spela och hur huvudpersonen gestaltar sig. Om din roll är den anpassade som lever efter gamla trosföreställningar kanske du behöver ge din rollfigur lite mer mod och kraftfullhet. Lek med din film och din huvudperson, vad tror du skulle hända i filmen om din karaktär skulle få andra egenskaper som hon inte har idag. Livet skall vara kul, inte allvarligt och stressande, Livet är kort och skört gör det bästa du kan av det. Och du kan så otroligt mycket mer än du tror, jag lovar !

Nästa föreläsning: 6 dec https://annetteforslund.se/forelasningar/workshop/

Ta min webbkurs!

Skapa en ny verklighet för inre och yttre framgång

Läs mer här

Annette Forslund

Jag har drivit eget företag i 25 år och arbetat med människor i utveckling i 14 år. Jag är ICF-certifierad coach Transformativ coach certifierad av Michael Neil i Los Angeles. Auktoriserad psykosyntesterapeut, yogalärare och Mindfullness-instruktör. Jag har utbildat ett 100-tal coacher i Nya Tidens Coachutbildning, har ett förflutet i försäkringsbranchen och har varit delägare i Max Matthiessen. Det viktigaste i mitt liv är att vara arkitekten i mitt eget liv och skapa min egen verklighet.

Ta min webbkurs!

Skapa en ny verklighet för inre och yttre framgång

Läs mer här
Läs mer från Annette

Kylan är värst

Har precis kommit tillbaka till Pokhara efter 5 dagars trekking. Mina vader är ömma och mina lårmuskler känns som fiolsträngar. Vi gick mellan en och två mil om dagen och det är inte så långt om man går på platt mark. Men det ÄR långt när man går 1, 5 mil uppför och 0,5 mil nerför. Finns liksom inget platt utan det är bara upp och ner hela tiden. När man har gått uppför en timme så är man svettig, riktigt svettig som sedan torkar när man går nerför.  Men det som var jobbigaste var egentligen inte själva gåendet utan det mest påfrestande var när man stannade för att äta middag och att sova i tehusen.

Du vet när du varit ute en hel dag och åkt skidor eller något annat fysiskt, när du har svettas och ansträngt dig. Du vet den sköna känslan när du kommer in i varmt och skönt hus och du får duscha och ta på dig myskläder, den känslan. Den infinner sig inte i bergen för där är det bara kallare när du har stannat och inte går längre. Det finns ingen värme i husen varken där man sover eller äter. En natt så sov jag med mössa, vantar och min termos med varmt vatten tätt intill mig. Det är det som är det värsta, det fuktiga och det skruttiga. Toaletterna är sådan där hål i golvet och det luktar verkligen kiss. Det finns inget varmt vatten i duscharna om de ens funkar. Det var den största träningen för mig, att bara gilla läget, att slappna av och njuta av hur det ändå blev varmt under täcket när jag legat ett tag. Tänk de som bor där uppe i bergen jämt, i det kalla, undrar om de vänjer sig?
Nog om kallt,  jag har nog fobi för kyla 🙂

Här sov vi en natt

Naturen var helt magisk och vi gick i skiftande natur. Både högt upp och långt ner i dalgångarna. Vi gick förbi befolkningen när de skördade sitt ris, tvättade sina kläder och levde sitt normala liv. Vi gick förbi skolor och små söta skolbarn på väg till skolan. Vi blev passerade av unga killar som bar allt möjligt upp och ner för bergen och ibland åsnor och hästar som också bar nödvändigheter upp i byarna.

Snacka om tungt 

En morgonpromenad under stjärnorna

En morgon gick vi upp till Poonhill kl 500 på morgonen för att se soluppgången. Helt magiskt, det påminde mig om ett luciatåg som gick under stjärnorna upp mot toppen. Alla tysta på led och många med pannlampor. Utsikten var magnifik och vi kunde se flera av värdens högsta bergstoppar.

Funderade på varför människor vallfärdar från hela världen för att sova i ett kallt rum, kliva upp fem på morgonen, gå 400 meter uppåt i 45 minuter för att se hur solen går upp och se bergstopparna. Vad är det som gör att vi gör det? Vad är det som gör att jag gör det? Mitt svar är nog att det är något heligt och övernaturligt samtidigt som det är det mest naturliga som finns. Jag tror jag inte har något bra svar på den frågan. Men det som känns i mig efter de här dagarna är lycka, tillfredställelse och tacksamhet. Det känns som jag hämtade en del av mig där uppe hur konstigt det än låter.

Kanske är det så att jag blir påmind om att jag är en del av något mycket större, att den storslagna naturen läker något i mina celler. Jag blir påfylld av liv. Jag vet inte riktigt varför jag åkte hit utan det var bara något som jag visste att jag ville. Jag tror att det är viktigt att vi lyssnar när något inom oss pockar på. När vi får för oss något. Ignorera inte det, utan följ det.

Jag är så glad att jag följde min inre viskning och gjorde något som kändes både roligt, obekvämt och jobbigt. Just nu sitter jag på mitt hotellrum och verkligen njuter av alla de bekvämligheter som vi så ofta tar för givet. Jag verkligen njuter av det fina golvet i badrummet, tekokaren och vita lakan som är mjuka och luktar nytvättat och värmen såklart.

Jag har några dagar kvar här i lugnet i  Nepal och Pokhara innan jag åker vidare mot nya äventyr, nästa anhalt är New Dehli och där är det inte lugnt utan typ motsatsen.

Ta hand om dig och lev din dröm.

Kram
Annette