Allt du behöver veta om mål

Av Annette Forslund

Kreativa inspirerande och utmanande mål☺

”När jag äntligen såg toppen hade jag nästan glömt att den fanns. Jag hade klättrat uppför en brant klippa och stod framåtlutad, försökte andas mer av det som inte längre kändes som luft. När jag lyfte blicken kom den som en överraskning. Däruppe, 200 meter längre fram, tog det plötsligt slut. Vi hade gått uppåt i två månader och så fanns det plötsligt inte något mer ovanför oss. När vi nådde målet var jag utom fattning. Utsikten var magisk, såklart, vi var ju högst upp på jorden”
(Annelie Pompe när hon besteg Mount Everest från nordsidan.)

Alla människor har olika relationer till mål. En del får rysningar man bara nämner mål och ser genast siffror och resultat framför sig. Medan andra blir inspirerad och motiverad att genast sätta igång nya handlingar. Hur fungerar du? Finns mål i oss människor som något naturligt eller är det något som vi själva har hittat på för att vi skall kunna driva på oss själva och få något uträttat?

Är målsättning är ett medel för att hitta fokus och ta oss i rätt riktning?
Gör mål att vi tar reda på vad som är viktigt i livet och får de oss att utvecklas och växa som människor?

Olika typer av mål

Oavsett vad vi tycker om mål så har vi alla mål, oftast helt omedvetna. Vi har mål och värderingar som vi har ärvt av föräldrar, skola och samhälle. Gör du vad du vill eller vad någon annan vill? Tror du på dina tankar som talar om för dig vad som är rätt eller fel och hur du skall leva ditt liv. Är ditt liv verkligen ditt val?

Coaching handlar om att göra det omedvetna medvetet så därför är det bra att se att vi alla har dessa omedvetna mål. När vi väl ser det så kan vi välja något annat.

Vilka slags mål får dig att vilja förändra något?

Resultatmål – Att vinna. Att bli först i relation till någon annan eller något annat.
Prestationsmål – Mäts i den egna prestationen.
Processmål – Fokuserar mer på vad som händer under vägen till målet än målet i sig. Det är egentligen inte själva målet som är det viktigaste utan det är vad som händer på resan, den utveckling du gör som människa.
Känslomässiga mål – Fokuserar på hur det skall kännas under processen. Ett känslomässigt mål kan vara att följa sin passion och glädje.

Man kan ha olika mål i olika situationer, fundera på vilka/ vilket mål som triggar dig och hur du lever ditt liv. Ett mål i sig är inget självändamål om de inte skapar en energi som leder till någon slags förändring.

Jag har som ett övergripande mål i livet att leva ett nyfiket liv med mycket glädje och äventyr och att alltid göra det jag vill. Att leva i min egen sanning. Sedan har jag  olika resultatmål när det gäller min business  för att det är roligt och det får igång mig. Jag har också olika mål när det gäller mitt privatliv och mitt kärleksliv.

Vi kan ha vilka mål vi vill, små mål och stora mål, det finns inga regler för det. Det finns bara en regel och att det skal komma från ditt inre. Om du ser utåt så ser du bara vad andra människor gör och du är inte andra människor.

Energin bakom strategierna

Det är bara med högre medvetenhet vi kan förändra något. Det spelar ingen roll vilka strategier eller verktyg vi använder om vi inte förstår att det är energin bakom strategierna och verktygen som är avgörande. Energin kommer först sedan kommer handlingarna.

Mål handlar om att förändra energin. När vi håller fast vid någon känsla håller vi fast vid energin. När vi håller fast vid någon tanke så håller vi fast energin. Det är energin som får allt att röra på sig. Utan energi ingen rörelse.

När något är lagom utmanande så skapar det också energi, är det för lätt, enkelt och mekaniskt så blir vi uttråkade, vi kan också bli stressade. Man kan jämföra utmaningen med en pilbåge. Att bågen är lagom spänd. Är strängen för lös får pilen ingen fart alls utan ramlar ner på backen och är den för hård spänd så går strängen sönder. Många gånger tror vi att om målen är mindre utmanande så är de lättare att uppnå men det ofta är det precis tvärtom. Det är utmaningen som ger den kreativa spänning som skapar energi.

Motivation, inspiration och passion finns naturligt i oss människor. När ett litet barn lär sig gå så gör han det för att han vill, det finns inbyggt i oss att vi vill utvecklas, vi lär oss prata och gå för det är naturligt.

Inspirationen är som en liten gnista som kan starta en eldsvåda, en energi som ingen kan stoppa. Inspirationen börjar som allt annat alltid i tanken. Men vi måste låta den få utrymme att slå en gnista genom att slappna av, kliva av våra gamla tankebanor och skapa en liten reva i den invanda verkligheten. Bege dig ut i naturen, till en ny plats, gör något du aldrig gjort förut. Släpp ut dina tankar ur fängelset, släpp kontrollen och släpp dem fria och låt dem hitta nya vägar att vandra.

Motivationen är handen på ryggen som hjälper dig framåt. Det är mot den du kan luta dig och veta att den finns där som en kär trofast vän. När vi på ett djupare plan vet varför vi gör det vi gör så hjälper motivationen oss vidare. Vi kan lita på att den inte sviker oss.

Passionen ses av många som något farligt och vi uppmuntras av att istället välja det praktiska, en karriär och ett bra sätt att försörja oss på. Tänk om att leva passionerat är att leva större, att våga välja passionen. När vad du passionerad sist? När glömde du tid och rum och var helt uppslukad av det du höll på med

Ett bra sätt att börja utforska nya områden i livet är att följa sin nyfikenhet. Vad är du nyfiken på? Vad vill du utforska? Vad längtar du efter? Jag tror vi behöver mer äventyr i våra liv. Mer utforskande och mer kreativitet eftersom det är det vi kommer ifrån.

Tänk om det är lika naturligt för oss senare i livet med att fortsätta lära och att skapa som det var i början av livet. Vi är födda till kreativa varelser. Och jag tror när vi har kontakt med den vi egentligen är, en kreativ varelse, så skapar vi det vi vill bara för att vi vill. Därför att vi känner mening och glädje när vi gör det.

Ett mål som kommer från den yttre formen, något vi har tänkt fram för det vore bra om vi uppnådde det, kommer inte från ditt inre. Det är något som har som har förts på utifrån.Kommer det från rätt plats kommer det också från din sanna vilja. När du är i kontakt med dig själv, det är då du vet.

Målbild

En del människor tycker om att göra collage och måla upp sin målbild både i det yttre och i sin fantasi. Ju gladare du blir av att tänka på målbilden desto mer inspiration kommer du att få tillgång till. Det viktigaste är känslan den för med sig. Blir du glad Vad gör du? Och vilka människor finns omkring dig? Måla bilden i ditt inre, använd din fantasi och lek. Gör det inte så allvarligt.

Eftersom hjärnan tolkar det som mäts in i den som sant och inte kan skilja på fantasi och verklighet är det viktigt att du är medveten om vad du matar in i den. Desto tydligare bild i ditt inre ju tydligare val och handlingar som leder till ditt mål kommer du att göra. Ställ dig frågan vilka målbilder du har programmerat ditt inre redan idag. Vilka tankar tänker du mest av? Tankar av katastrofer eller målar du bilder i ditt inre där du är lycklig och fullkomlig?

När du blir mer medveten om dina tankar kan du också se att tankar som inte gör dig gott behöver du inte lägga så stor uppmärksamhet vid. Det är ingen som tvingar dig att tänka vissa tankar. Ställ dig frågan vad det gynnar dig att gå och tänka på händelser i det som varit som du inte mår bra. Eller oroliga tankar om din framtid. Tanken är skapande så skapa en framtid du blir glad av att tänka på.

Självbild

Hand i hand med målbilden kommer självbilden. Passar din självbild in i din nya målbild. Är du värdig ditt mål? Eller kanske du skall vända på frågan – Är målet värdigt dig? Så vad har du för självbild? Gillar du den eller är du för det mesta kritisk mot dig själv. Ju mer du accepterar och tycker om dig själv desto mindre motstånd skapar du. Motstånd skapar sjukdom, stress, och trauma medan flöde skapar motsatsen. Att ”go with the flow” är skönare än att försöka simma uppåt mot strömmen.

En rolig uppgift kan vara att du förställer dig att du är med en i film där du är huvudpersonen. Vilken roll spelar du? Är det en komedi eller en dramafilm. Tänk på att du är arkitekten av ditt liv och att du väljer själv i vilken film du vill spela och hur huvudpersonen gestaltar sig. Om din roll är den anpassade som lever efter gamla trosföreställningar kanske du behöver ge din rollfigur lite mer mod och kraftfullhet. Lek med din film och din huvudperson, vad tror du skulle hända i filmen om din karaktär skulle få andra egenskaper som hon inte har idag. Livet skall vara kul, inte allvarligt och stressande, Livet är kort och skört gör det bästa du kan av det. Och du kan så otroligt mycket mer än du tror, jag lovar !

Nästa föreläsning: 6 dec https://annetteforslund.se/forelasningar/workshop/

Ta min webbkurs!

Skapa en ny verklighet för inre och yttre framgång

Läs mer här

Annette Forslund

Jag har drivit eget företag i 25 år och arbetat med människor i utveckling i 14 år. Jag är ICF-certifierad coach Transformativ coach certifierad av Michael Neil i Los Angeles. Auktoriserad psykosyntesterapeut, yogalärare och Mindfullness-instruktör. Jag har utbildat ett 100-tal coacher i Nya Tidens Coachutbildning, har ett förflutet i försäkringsbranchen och har varit delägare i Max Matthiessen. Det viktigaste i mitt liv är att vara arkitekten i mitt eget liv och skapa min egen verklighet.

Ta min webbkurs!

Skapa en ny verklighet för inre och yttre framgång

Läs mer här
Läs mer från Annette

Behåll lugnet

Förra inlägget jag skrev så beskrev jag hur jag blev lurad av en Rikshadriver i Bombay och hur arg jag blev. Funderade på det senare och såg hur stressad jag var och hur min energi var jämförelse med när jag sedan  flög från Kathmandu till Pokhara där jag befinner mig nu.

Jag hade gått om tid på mig och behövde absolut inte stressa när jag kom till flygplatsen. Jag åkte inrikes så det var en liten flygplats men med många avgångar. Jag fattade inte mycket av vad jag skulle gå och hur bagaget skulle skannas.  Men jag frågade mig fram och log och det funkade bra, de var vänliga och hjälpsamma. När jag checkat in mitt baggage hade jag en timme kvar innan boarding så jag  köpte en kaffe och en kexpaket, hade inte ätit nåt för jag gick vilse på förmiddagen i Kathmandu  🙂  och satt mig för att vänta på boarding. Förstod ingenting av tavlan där det stod vilket plan som skulle avgå var och när. Tiderna som blinkade hade redan varit och det blinkade boarding hela tiden. Men jag stressade inte upp mig utan kunde inte låta bli att le inombords. Allt är en enda röra men de verkar ändå ha koll i kaoset. Hittade en annan tjej med ryggsäck som satte och väntade så satte mig med henne och sedan hjälpte vi varandra och tyda och gå fram till disken lite då och då och fråga om det var vår tur att boarda. När det äntligen var dags så kände killen igen oss och kom fram och sa till.

I planet fick jag sitta med en man som såg extra prydlig ut, kostym och fina skor med välkammat hår.Vi började prata och han berättade att han jobbade med säkerhetsfrågor. Han ställde många frågor om livet i Sverige. När jag beskrev hur många av oss var skilda och hur våra barn flyttade mellan föräldrarna varannan vecka och hur vanligt det var med bonusfamiljer skattade han så det mullrade ifrån magen.Han tyckte det verkligen lät både roligt, konstigt och förvirrande för alla inblandade.

När jag klev av planet så stod det massor av militärer på flygplatsen och mannen som suttit vid mig fick ovationer och stora blombuketter. Jag vinkade lite i smyg när han försvann in i en byggnad omringad av fans och förstod att han var nog högt uppsatt när det gällde säkerhetsfrågorna.

Innan jag hittat min väska så kom han fram till mig och gav mig hans nummer och sa om jag behövde hjälp med något så fanns han där  och sedan frågade om jag ville ha skjuts till hotellet. Han ordnade med en bil och fyra militärer som skjutsade mig fram till mitt fina lilla hotell som jag bokat för bara 250 kr natten. Ett jättemysigt hotell med utsikt över bergen  som jag verkligen stormtrivs i.  Här kan jag sitta och bara glo på utsikten, älskar det.

Tänk så olika det kan vara och  jag lär mig hela tiden. Det är som  universum alltid vill berätta för mig att  inte hetsa upp mig och att inte stressa. Inget blir bättre av det.

I morgon skall jag ut och vandra i Himalaya i fem dagar och  skall bli jättespännande. Jag hoppas mitt illa knä hållet,sänd gärna  helande tankar.

 

 

Kramar

Annette